Orion 418 A
Gyártó Orion
Származás Magyarország
Év 1953
Jellemzők

4 + 1 elektroncsöves hat hangolt körös szuper-heterodin készülék. HH, KH, RH vételére alkalmas. Mindössze két kezelőgombbal rendelkezik. A baloldalt található a hálózati kapcsolást és a hangerőszabályzást látja el. A jobboldali kihúzott állapotban a hullámsáv-váltást végzi, betolt helyzetében pedig az állomáskeresést teszi lehetővé. Hátoldalán antenna és lemezjátszó csatlakozó van.
Érzékenység: HH: 15 μV; KH: 15 μV; RH: 40 μV; lemezjátszó bemenetről: 25 mV. 110V/127V/150V/220V hálózati feszültségekről működik.

Méret 360x265x203 mm, 6,8 kg.
Egyéb

1930-tól az Orion jelentős exporttevékenységet folytatott többek között Svédországgal. Ennek a kapcsolatnak az eredményeként a stockholmi Svenska Orion AB leányvállalattal kooperációban itthon nem forgalmazott típusok készültek. Többek közt a 418 A típus is ilyen fajta rádió volt. Qualiton 814 A néven, szögletes kávával került forgalomba Svédországban. A második legnagyobb skandináv piacot Norvégia jelentette. Oslóban működött a Sverre Youngs Radio & Electro A/S. A norvég piacon Tungsram 418 AA néven forgalmazták a kis Oriont, szintén szögletes kávával. A Tungsram névre azért volt szükség, mert az régebbről ismert, jobban megalapozott márkanévnek számított.
Ötletes megoldás, hogy csak a kiválasztott hullámsávnak megfelelő skálaüveg kerül megvilágításra (a két középső üveg a középhullám, a fehér szegélycsík kialakításán is látszik az összetartozásuk ). Elektroncsövei rimlock típusok. Ezeket csak rövid ideig gyártották itthon az '50-es évek elején, mert a novál csövek leváltották őket. A rimlock csöveknek 8 lábuk van. Alsó részükön üvegből formált csap található. A foglalatuk is ennek megfelelően speciális kialakítású.