Videoton ED 55
Gyártó Villamossági Televízió és Rádiókészülékek Gyára (VTRGy)
Származás Magyarország
Év 1961
Jellemzők

4+2 csöves középszuper készülék, hosszú, közép, halászsáv, rövid és URH (66-73 MHz) vételére alkalmas. Hangszínszabályzó és fiziológiai hangerőszabályzó van beépítve. A ferritantenna rögzített és a fém váz alatt található. Hangfrekvenciás átvitel: 60-8000 Hz. Kimenő teljesítmény: 1,5 W.

Méret 52x21x31 cm
Egyéb

A rádió többféle kivitelben készült. Létezik lapos, szögletes "Daxli" változata és lemezjátszóval egybeépített is. Ez a készülék világos kivitelű, de létezik sötét árnyalatú is. A fehér keretet az elején 4 db nagyméretű csavar rögzíti a kávához. A kettő közt gumitömítés található. Ennek a kávának az érdekessége, hogy a sötét sáv a fa saját elszíneződése. A másik érdekessége a készüléknek, hogy kerek hangszóró van beleépítve.
1961-ben a Videoton újfajta hangszórókat fejlesztett ki 13 és 16 cm átmérővel. A 160 mm átmérőjű szélessávú változat van ebben az ED 55-ben. A hangszóró mágnese gyűrű alakú báriumferrit mágnes. A kosár fröccsöntéssel készült sziluminból. A mágnes része szétszedhető, hogy ha kell, javítani lehessen. A membránrendszer három részből áll (lsd.: utolsó kép). A nagy membrán, a tölcsér és a bimbó. A nagy membrán és a bimbó egy egységet képez, a tölcsér a bimbó külső palástjára van erősítve. A tölcsér és a membrán közt poliuretán habgyűrű helyezkedik el. A membrán 80-7000 Hz-ig, a tölcsér 3000-16000 Hz-ig, a bimbó 14000-21000 Hz-ig sugároz hatásosan. Azért fontos olyan hangszórót építeni, amely eléri a 20 kHz-es határt - noha ritka az olyan ember, aki a 15 kHz feletti tartományt még jól hallja - mert a hangforrásból kisugárzott frekvenciák sokkal élethűbb hangérzetet keltenek, mintha a nem hallható frekvenciákat kiszűrnék. Ez a különbség a hangszínezetben mutatkozik meg igazán. A nagy membrán és a tölcsér 5000 Hz-ig együtt sugároz, efölött a tölcsér a bimbóval együtt leválik a bimbó alján lévő rugó miatt a membránról és külön sugároz. A habgyűrű lényege, hogy a tölcsér alatti membránrész sugárzó felületét lezárja és a hangnak a membrán anyagában keletkező radiális terjedési sebességét lecsökkentse. A hangszóró torzítása 5% alatt marad. Ezek az akkoriban új szélessávú hangszórók műszaki adataik alapján elérték a Hi-Fi minőséget.